Tvålfabriken
– Γεια σας! Välkomna!
Vår guide för dagen, Kiki, möter oss på gårdsplanen med ett glatt leende och berättar att torkugnarna går för fullt idag så vi får stå ut med ljudet. Det ligger en tung doftmatta över fabriken: rostad oliv är en arom jag inte stött på innan men snabbt kan identifiera; intensiv och fyllig. Medan vi väntar in resten av sällskapet kliver vi in i den nyrenoverade butiken: nyss påfylld med tvålar i olika format, hudvårdande oljor, bivaxbalsam, naturliga pimpstenar och handgjorda tvålfat i keramik.
– Vi försöker hela tiden utveckla oss; hitta samarbeten med andra producenter som jobbar på samma sätt som vi gör, långsiktigt och hållbart. Och utöka med produkter som passar ihop med våra.
Kiki bjuder in oss att sitta ner på kontoret medan hon berättar historien om hur Kentouris Soap Factory kom till.
– Det var Georges farfars farfar som startade fabriken 1923, så den är inne på femte generationen nu.
Med fyra söner nyss hemkomna från universitetsstudier utomlands ville Giorgios Kentouris starta ett familjeföretag lokalt, med drömmen om att det skulle bli en långvarig verksamhet som gagnade både familjen, närområdet och ön i stort. Hans mål var att hitta en produkt med stor och ständig efterfrågan, som var tillgänglig för alla och där hans och sönernas uppfinningsrikedom och skicklighet kom till användning. Valet föll på tvål, äkta hårdtvål gjord på endast förtvålad olivolja, vatten och salt, och det tillverkningssätt som uppfanns i den lilla fabriken i Ormos Marathokampou för över hundra år sedan står sig än idag. Det är ett strålande exempel på cirkulär produktion där rester från annan produktion används som råvara, och allt tas om hand och återanvänds – från ånga till tvålskrap.
På Samos finns tretton kvarnar för produktion av olivolja, och de rester som blir över efter pressningen av extra jungfru- och jungfruolja här skickas till fabriken; en nästan helt fast massa bestående av fruktkött, kärnor, olja och vatten. Till skillnad från den mesta tillverkningen av äkta tvål, till exempel Marseille, Castille och Aleppo, så utgår man på Kentouris inte från inköpt olja utan tillverkar sin egen olja från restmaterial. I början kom pressresterna inte sällan med båt direkt till hamnen utanför fabriken, idag hämtas de med lastbil. I första steget torkas pressresterna i en stor, roterande torkugn: målet är att bli av med kvarvarande vatten för att längre fram få en så ren extraktion av olja som möjligt. Det torkade materialet förs vidare med en serie arkimedesskruvar och transportband, partiklar som inte torkats ordentligt faller naturligt ner i en ränna undertill och återförs för en andra torkning.
Pressresterna destilleras därefter med hjälp av ånga, den kvarvarande oljan frigörs på så sätt och blandningen av vattenånga och suspenderad olja kondenseras sedan till en vattenfas som återanvänds till nästa destillering, och en oljefas som går vidare till själva tvåltillverkningen. Den fasta materia som blir över torkas i solen och förpackas i säckar: det gör sig utmärkt som alternativ till pellets, och torkugnarna på fabriken eldas uteslutande med detta restmaterial. Överskottet säljs vidare till privatpersoner och andra företag som söker ett billigt och miljövänligt bränsle.
Vi är klara med rundturen av den första delen av fabriken, oljetillverkningen, och går genom en smal dörr när plötsligt doftspektrat slår om helt. Det är tydligt att vi nu står mitt i tvålproduktionen. Den stora tvålgrytan som spänner över två våningar står tom, men utöver doften finns spår av tvål precis överallt.
– Det är svårt att säga exakt hur lång tid en omgång tvål tar från kokning till färdig produkt, men vi brukar göra 4-5 batcher per säsong. Vi kokar inte på sommaren, tvålmassan behöver lite svalare klimat för att torka och utvecklas på rätt sätt. På somrarna stämplar och paketerar vi tvålarna, informerar Kiki.
Olivoljan från destilleringen blandas med lut, vatten och vanligt grovsalt i den stora grytan och kokas under cirka fyra dagar för att uppnå en fullständig förtvålning av oljan: en process där luten spjälkar upp oljan i fettsyror och glycerin, och fettsyrorna reagerar med vattnet och fälls ut i form av ett alkaliskt salt som är själva tvålen. Det är denna unika process som gör äkta tvål så effektiv: utan lösningsmedel löser riktig tvål både vatten- och fettbaserad smuts, då själva molekylen har en både vattenlöslig och fettlöslig del som endast kan skapas via förtvålning. Tvål är därför också hudvänlig, då den inte innehåller lösningsmedel som skadar och torkar ut huden.
Blandningen i grytan överfettas något genom att tillsätta mer olja än luten kan reagera med, för att inga rester ska finnas kvar, och den färdiga tvålmassan får efter kokningen ”mogna” genom olika faser för att uppnå ett hudvänligt pH. Överfettningen bidrar också till en färdig produkt som inte bara tvättar rent utan också är extra snäll mot huden genom att den lämnar en liten mängd fett på huden och därmed också bidrar till att hålla kvar fukt.
Den färdigkokta tvålmassan stjälps ut i en stor träram på golvet och jämnas till. Den tillåts torka och hårdna under ett antal dagar och skärs därefter för hand upp i stora block. I det här stadiet innehåller tvålen fortfarande en hel del vatten och håller inte ihop tillräckligt bra för att säljas till konsument. Den delas därför i mindre bitar och förs genom en maskin som river den till grova pellets. Dessa läggs i nätade träställningar och lufttorkas ytterligare någon vecka. Därefter pressas pelletsen till den färdiga tvålmassan och formas till enskilda tvålar. För de doftsatta tvålarna tillförs i detta steg doft i form av lavendel-, jasmin- eller citrongräsolja. Tvålarna stämplas för hand, och läggs därefter upp på träställningar för att torka ytterligare innan försäljning. I detta steg mjuknar också den djupgröna färgen, som kommer enbart från olivernas klorofyll, och tvålarna uppnår sin vackra grågröna nyans.
– Än idag stämplas de stora tvålarna en och en för hand, så har det varit sedan början. Den här stämpeln är från andra världskriget när italiensk militär annekterade fabriken för att göra tvål till armén. Det står Rhodos Samos på den, dom tog över en fabrik på Rhodos också och använde samma logotyp. Det är ju det roliga med tvål, alla behöver det!
Vi avslutar vår rundtur och möts upp igen i solen på gårdsplanen, omgiven av dofter och ljud och med sinnena fulla av intryck och nya kunskaper. Både Kiki och George den yngre ler brett när vi med ivriga ord återberättar allt vi sett, men som de redan vet och älskar att dela med sig av.
Från i sommar hittar ni Kentouris tvålar i vår webshop, i butiken på Magasinet Härön och självklart i litet format på hotellet.