Muscat

Med en av de längsta historierna i vinvärlden, har Muscat (Moscato på Italienska och Moscatel på Spanska/Portugisiska) blivit en av de mest vidspridda och största druvfamiljerna under Vitis-släktet. Man räknar med att det finns runt 200 varianter, där Muscat à Petit Grain och Muscat d’Alexandrie är de två mest förekommande. Den förstnämnda är tunnskalig med små bär, som ger viner av en generellt sett högre kvalitet, då den trivs bra i svala klimat. Den sistnämnda är mer motståndskraftig med stora, löst sittande bär, som passar utmärkt för varmare klimat och som generellt sett ger högre avkastning.

Variationerna inom familjen möjliggör produktion av både torra och söta viner, samt både mousserande och fortifierade varianter. En väldigt mångsidig druva alltså! Det vinerna kanske framför allt är kända för är deras aromatiska kvalitet i doften, som kan gå från parfymerad, med rosor eller mer sirliga florala inslag, till väldigt druviga och myskiga dofter.

Anledningen till sina starka dofter är att druvan innehåller en högre halt monoterpener (en form av aromatiska föreningar) än många andra druvor. Bland dessa monoterpener återfinns linalool, geraniol och nerol som tillsammans ligger till grund för druvans distinkta parfym med doftnoter av blommor, örter, rosor, citrus och kryddighet. Respektive familjemedlem, samt dess odlingsplats och -metod, påverkar så klart kraften hos, och vilken sammansättning den aromatiska upplevelsen har; men den gemensamma karaktären för druvan, oavsett vinifikation, är den distinkta aromatiska särprägeln.

”Kärt barn har många namn” har väl de flesta hört sägas av någon mormor eller farmor, och i fallet Muscat är det en verklighet som kan krångla till det. Druvan har ofta olika namn beroende på var den odlas och ibland kan synonymerna krångla till det ytterligare då det finns andra variationer med samma namn som en synonym. Exempelvis kan vi nämna att Moscato Giallo (Golden Muscat) på Sicilien faktiskt är en synonym till Moscato Bianco (som Muscat Blanc à Petits Grains heter i Italien) och inte till den individuella variant av Moscato Giallo som vi hittar i norra Italien, specifikt i Trentino-Alto Adige. Precis som så ofta när en dyker djupt inom ett specialämne så gäller det att vara lite påläst, för att hitta i den veritabla djungeln av varianter, synonymer, geografiska platser och tillverkningssätt.

På den grekiska ön Samos har Muscat kultiverats ända sedan ”de gamla grekerna” filosoferade och räknade ut allsköns matematiska problem. Här odlas à Petit Grain som blir både till söta viner av hög klass och svala, eleganta viner för varma eftermiddagar. Ibland blir de även till viner av yppersta klass, som från våra vänner på Kostaki Wines, som producerar fantastiska torra viner och en tydligt Moselinspirerad halvtorr variant. Välintegrerat aromatiska, mineralstinna och med en härligt salivutsöndrande syra. Deras bubblor skänker en omedelbar tanke till Champagne: här som där får metoden sûr lit (liggandes på jästfällningen) ta plats till förmån för en högre kvalitet, i stället för att snabbt nå ut till kund.

Är ni intresserade av att prova deras viner, så har vi dom på Magasinet Härön under sommaren! 

Föregående
Föregående

Sydöstra Frankrike

Nästa
Nästa

Bohusläns blåmusslor