Trésors de Champagne

År 1971 startade tolv Champagneproducenter en förening för att med gemensamma krafter ta sig an framtidens krav på kvalitet, marknadsföring och odling av de rara druvorna på sina ägor. Club de Viticultures Champenois, som klubben hette fram till 1991, blev sedermera till dagens Trésors de Champagne. Tanken var inte ett kooperativ, utan en möjlighet till att varje producent skulle få chansen att uttrycka sin terroir och vinmakarstil, i stället för att sälja sina druvor till de stora drakarna. En bitvis excentrisk skara med lite anarki, mycket stil och en orubblig tro på sin individuella excellence, men med målet att genom utbyte av erfarenheter och en gemensam plattform för sina viner skapa en konkurrent till de ofantliga mängder som buteljeras varje år av de stora, prestigefulla firmorna.

Vinerna från medlemmarna i Trésors de Champagne heter Spécial Club och är unika för respektive producent, de är husens mest prestigefulla viner och buteljeras på en för alla producenter likadan flaska.

Idag består Trésors av tjugofyra producenter, spridda över hela Champagne, en siffra som varierat genom åren, liksom precis vilka producenter som varit med. Dels kan frånvaron bero på att en producent changerat och därmed förlorar sitt medlemskap, dels kan det vara att en producent vill ta en annan väg och prova sina vingar helt under egen etikett.

Paul Bara, en av de ursprungliga tolv som startade Club de Viticultures Champenois, är en producent som är såpass välrenommerad att de skulle kunna stå helt på egna ben, men som ser vinsten av att dela med sig av sina erfarenheter till nya aktörer, samtidigt som de själva inte fastnar i gamla hjulspår. Man har varit vintillverkare sedan 1833, så erfarenhet och kunskap har man så det räcker och blir över! Paul Baras magnifika viner, av framför allt Pinot Noir från Grand Cru-lägen i Bouzy, är alltid en självskriven succé oavsett de läppjas på egen hand eller till mat.

Gotourbe är en annan favorit, och bland Champagneproducenter att betrakta som en riktig ungdom. Från början var man en pépiniériste viticole: man producerade sticklingar och unga vinrankor till de stora producenterna, som hade de ekonomiska resurserna för att tillverka mousserande vin. Men under den första halvan av 1900-talet började man så smått odla druvor själva, och under 70-talet tog den tredje generationen över utvecklandet av vingårdar och cuvéer; och än idag är det René Goutourbe som driver utvecklingen framåt. I vårt tycke producerar Goutourbe en av de bästa formerna av Champagne man kan stöta på.

En insyn i Trésors gedigna arbete för att uppnå och upprätthålla en hög kvalitet bland sina medlemmar ses i beslutet gällande 2003 års årgång: kvaliteten ansågs vid provsmakning för låg för att låta tillverka någon Spécial Club, varpå man gemensamt klubbade att ingen medlem buteljerade under den gemensamma etiketten, utan skörden hamnade helt enkelt under andra etiketter hos respektive producent. Ett enormt arbete och ansvar ligger till grund för att vi konsumenter alltid ska kunna lita på de produkter respektive producent erbjuder oss att fylla våra glas med. Spécial Club har således idag ett välförtjänt rykte om sig att erbjuda både spännande och kvalitetsmässigt gedigna viner.

Sedan 2015 finns också en välsorterad butik i Reims, la Boutique Trésors de Champagne, med kunnig personal, intressanta provningar och möjlighet att hitta skatter från klubbens rika historia – ett givet första besöksmål var gång vi besöker denna härliga region!

Nästa
Nästa

Sydöstra Frankrike